Considerata una dintre cele mai frumoase capitale europene, Budapesta atrage anual milioane de turisti prin siturile istorice bine conservate, muzeele si galeriile de arta, prin podurile desobite construite, dar si prin riviera Dunarii ce strabate capitala Ungariei.

Situat pe ambele maluri ale Dunarii, orasul se imparte in 2 parti:  in partea de Vest a fluviului se afla Buda, iar in partea de Est, Pesta.

Top obiective pe care le poti vizita:

Cladirea Parlamentului

city break budapesta native travel

Una dintre cele mai vechi cladiri legislative din Europa, cladirea Parlamentului Ungar este de departe cea mai frumoasa constructie din intreg orasul ce poate fi admirata dintr-o multime de locuri.  Fie ca alegi sa faci o plimbare de-a lungul Dunarii, fie ca vrei sa faci un tur oficial al cladirii, vei fi placut surpins de arhitectura incaperilor (cele 691 de incaperi cu care se mandreste) si vei putea admira bijuteriile coaroanei.

Faimoasele poduri peste Dunare

budapesta ungaria

Budapeste mai numita si capitala podurilor, datorita celor 9 poduri  construite peste Dunare, ce leaga Buda si Pesta: Podul cu Lanturi, Podul Margareta, Podul Libertatii, Podul Elisabeta,  Podul  Petöfi, Podul Arpad, Podul  Lagymanyosi, Podul Megyeri si Podul Rákócz. Dintre toate iti recomandam sa vizitezi Podul cu Lanturi (Podul Széchenyi), ce reprezinta unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din oras, construit in memoria unui demnitar ungur.

Podul-cu-Lanturi-din-Budapesta-Ungaria

Podul Margareta este si cea mai veche constructie peste Dunare si strabte insula cu acelasi nume. Nu in ultimul rand, Podul Libertatii este situat in parte de sud al orasului, fiind cel mai scurt pod din Budapesta. Daca ajungi in zona, vei observa ca atat localnicii cat si turistii obisnuiesc sa se urce pe pod pentru a admira privelistea orasului.

Budapesta Native travel

Castelul Buda 

castelul-buda-budapesta

Inaltandu-se peste Dunare, dealul castelului adaposteste cele mai frumoase monumente medievale si muzee din Budapesta, printe care si castelul Buda, ce dateaza din secolul al XVIII-lea. Palatul face parte din Patriomoniul Unesco.

Bastionul Pescarilor

Bastionul Pescarilor-native travel

Bastionul este o terasa in stil neogotic, situat in apropierea castelului Buda si pe malul drept al Dunarii. Numele bastionului provine de la adunarea pescarilor care a fost responsabila cu apararea acestei portiuni a zidurilor orasului in Evul Mediu.

Dealul Gellért si Statuita Libertatii

statuita libertatii budapesta

O alta atractie interesanta a Budapestei este Dealul Gellért, inalt de 235 metri. In varful acestuia se regaseste o fortareata, ridicata de catre austrieci, alaturi de Statuia Libertatii, inaltata in memoria soldatilor sovietici care au ajutat la eliberarea Ungariei in timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Basilica Sfantul Stefan si Marea Sinagoga

sfantul-stefan-budapesta

Cea mai importantă biserica din Ungaria, biserica Sf. Stefan adaposteste bratul drept al regelui Stefan cel Sfant, fondatorul statului ungar, iar intrarea este gratuita. In timp ce Marea Sinagoga este cea de a doua ca marime dupa cea din New York si totodata printre cele mai frumoase din lume. Mai multe detalii despre tarif si programul de vizitare gasesti aici.

Insula Margareta

insula margareta

Situata intre intre Podurile Árpád si Margareta, insula cu acelasi nume este amenajata sub forma unui parc imens cu gradini, arbori seculari si ruine din perioada Evului Mediu.

Baile Termale Szechenyi

bai termale budapesta

Capitala Ungariei a reusit sa se reinventeze ca orasul apelor medicinale si a bailor termale. Aceasta cultura a bailor termale a maghiarilor este foarte populara in randul oamenilor, datorita beneficiilor multiple pentru sanatate pe care ele le ofera. Printe cele mai renumite se numara baia termala Széchenyi, Gellért si Dagály. Costul unei bilet este in jur de 8€/zi (~ 2600 Huf).

 Piata Centrala

piata centrala budapesta

Asemanatoare cu Mercado Central (Piata centrala din Valencia), Piata sau Hala centrala din Budapesta este situata in apropiere de malul Dunarii si de Podul Libertatii, fiind una dintre cele mai bine alimentate piete din zona si totodata o atractie interesanta pentru turisti.

O plimbare nocturna pe faleza Dunarii

budapesta by night

Inainte de a merge la culcare, este musai sa faci o plimbare pe seara, pe riviera Dunarii, atunci cand se aprind luminile, iar capitala Ungariei prinde din nou culoare.

Popas la Pontoon cu un super view 

Fie ca te opresti sa te revigorezi dupa o zi plina, fie care esti doar in trecere, e musai sa faci un popas la un pub fain, amenajat chiar in apropierea Podului cu Lanturi pe o plaja micuta cu sezlonguri si cocktailuri, ce iti ofera ca bonus un peisaj superb.

Acestea fiind zise, speram ca aceste informatii sa-ti fie de folos cand ajungi in Budapesta. Noua ne-a placut orasul si il recomandam cu drag calatorilor entuziasti.

Asteptam parerea ta daca ajungi acolo in sectiunea de feedback. Nu uita ca ne poti urmari pe Facebook  si pe Instagram unde postam zilnic poze din aventurile noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *