Ne-am intors dintr-o vacanta in Europa in care am vizitat mai multe tari cu buget redus, printre care si Amsterdam. Cunoscut si ca orasul tuturor posibilitatilor, datorita libertinismului, capitala Olandei ne-a surprins prin multitudinea de culturi pe care o regasesti adunata intr-un singur loc, prin oamenii deschisi si arhitectura cladirilor. Intrucat Amsterdamul nu se afla pe lista oraselor ieftine ne-am gandit sa alcatuim o lista cu obiectivele pe care le poti vizita gratis in zona šŸ™‚

1.Ā  O plimbare in Voldenpark

Este unul dintre cele mai mari si mai populare parcuri din Amsterdam si totodata cel mai vizitat, fiind numit dupa dramaturgul olandez Joost van del Vonde, a carui statuie se regaseste si in parc. In parc te poti plimba atat cu bicicleta, cat si pe marginea lacurilor pentru a admira frumusetea locului.

 

2. Piata Dam si Piata Rembrand

Piata Dam este localizata in centrul Amsterdamului, iar aici vei gasi atat Palatul Regal, muzeul figurilor de ceara Madame Tussauds, cat si un monument ridicat in momoria victimelor din al doilea Razboi Mondial, in timp ce Piata Rembrand este o zona animanta unde vei gasi o gramada de localuri si cafenele.

3. Canalele olandeze

Descopera Venetia nordului printr-o plimbare pe langa canalele ce strabat orasul.Ā Amsterdamul este strabătut de patru canale principale: Prinsen (Prinsengracht – Canalul Printesei), Heren, Keizers si Singel. Acestea ofera un peisaj incantator mai ales noaptea cand sunt lumintate in diverse culori.

4. Museumplein (Piata muzeelor) & Simbolul “I am Amsterdam”

Mueumplein esteĀ  zona unde se gasesc cele mai multe si mai frumoase muzee din oras, insa daca nu vrei sa le vizitezi poti sa te plimbi prin parcul amenajat in fataĀ  Rijksmuseum, unde vei gasi si celebrul semnĀ I am Amsterdam.Ā Traditia spune ca daca ajungi acolo trebuie sa te urci pe litere si sa faci poze cu ele šŸ™‚

5. Admira orasul de pe teresa muzeului de stiinta Nemo

Daca ajungi in capitala Olandei nu poti rata privelistea superba de pe acoperisulĀ inclinat de pe Nemo Science Centre, din apropierea canalului, Oosterdok. Astfel vei putea admira de la inaltime Muzeului Maritim, Garii Centrala, dar si celebrele nave VOC din Amsterdam.

6. Piata de flori (Bloemenmarkt)

Olanda mai este numita si Tara lalelelorĀ datorita numeroaselor soiuri si culori de lalele care se cultiva aici. In piata de flori din Amsterdam vei fi surprins de numarul si varietatea de lalele existente la un pret accesibil.

7. Red Light District

La fel de vestit este si Cartierul Felinarelor RosiiĀ ( Red Light District) cu strazi inguste si geamuri mari acoperite cu perdele rosii in spatele carora se ascund placerile vinovate, dar si femei care se expun in vitrina. In aceasta zona vei fi intampinat de mirosul persistent de cannabis, vei gasi localuri si coffee shopuri si fel de fel de sex cluburi. Nu uita ca daca ajungi in Red Light nu ai voie sa faci poze fetelor din spatele geamurilor.

8. Joordan district

Unul dintre cele mai vechi cartiere ale orasului ridicat initial pentru clasa muncitoare si imigranti, reprezinta acum unul dintre cele mai cochete si pitoresti cartiere ale Amsterdamului.

9.Ā Biserica Veche (Oude Kerk)

Construita intr-un stil gotic, Oude Kerk este cea mai veche cladire din Amsterdam si este localizata in cartierul vechi destinat depozitelor in epoca medievala, numit Oude Zijde (Orasul Vechi).

10. Podul Scheletic (Magere Brug)

Este unul dintre cele mai populare poduri basculante din lemn intrucat face legatura dintre malurile raului Amstel si a fost gandit astfel incat sa se deschida pentru a permite trecerea vaselor. Pana in anul 1994 deschiderea podului era realizată manual, insa in prezent podul se deschide automat si a fost decorat cu o multitudine de beculete care se aprind o data cu lasarea serii.

11. Cartierul chinezesc si Templul Budist

Desi a fost construit in apropierea Cartierului cu Felinarii Rosii,Ā Cartierul Chinezesc dinĀ AmsterdamĀ a reusit sa devina el insusi o atractie turistica. In centrul cartierului se afla Piața Nieuwmarkt unde se serbatoreste si Festivalul Primaverii in fiecare an pe 10 februarie.

12. Civic Guards Gallery (Schuttersgalerij)

Daca nu ai timp sa vizitezi muzeele de arta din Amsterdam, iti recomandam sa-ti rezervi 1h pentru o plimbare prin istoria medievala a Olandei. Vei fi placut impresionat de picturile expuse, iar pe langa asta vei vedea si statuia lui Goliath care are 350 ani vechime.

Intrarea este gratuita šŸ™‚ Mai multe detalii despre muzeu si programul de vizitare gasesti aici.

13. Begijnhof

Este una dintre cele mai vechi locatii din Amsterdam ce dateaza din sec XIV, fiind amenajata ca o curte imprejmuita cu cladiri. Denumirea provinte de la termenul frantuzescĀ Beguinage care face referire la o asezare pentru femeile religioase. In prezent, pe langa locuintele istorice se pot gasi si 2 biserici.

14.Ā Amsterdamse Bos, locul perfect pentru picnic

Padurea Amsterdam este o adevarata oaza de liniste si verdeata aflata langa districtulĀ Amstelveen.

15.Ā Arhivele Orașului,Ā StadsarchiefĀ 

Daca iti place sa te documentezi si sa citesti mai multe despre istoria orasului, poti vizita locul in care sunt adunate arhivele Amsterdamului.Ā Este o cladire cu adevarat grandioasa si are intrare libera pentru doritori šŸ™‚

Distantele intre obiective sunt usor accesibile si poti merge pe jos, mai ales ca preturile la transport sunt destul de costisituare.

Speram ca acest ghid gratuit de obiective sa te ajute sa te orientezi si totodata sa economisesti cand ajungi in Amsterdam.

Pentru a fi sigur ca nu te ratacesti iti recomandamĀ sa itiĀ descarci o aplicatie care sa te ajute sa te orientezi in spatiu cuĀ hartile actualizate. In cazul in care iti merg datele pe mobil, iti recomadamĀ Google Maps, iar in cazul in care nu ai internet, poti folosiĀ Maps.me, aplicatie disponibila pe Google Play si Apple Store, cu harti offline care functioneaza doar peĀ  baza de GPS. Cele 2 doua au fost testate de noi si functioneaza foarte bine:)

Asteptam parerea ta daca ajungi acolo, in sectiunea de feedback sau pe Facebook.

Iar pentru mai multe ponturi despre vacante ai la dispozitie sectiunea deĀ Trips & TricksĀ .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *